Live een race bijwonen ? Gp tickets zijn hier verkrijgbaar
Toegang

Page content

article content

Formule 1 reis naar Spa-Francorchamps

De handigste tips voor een mooi formule 1 weekend

De Grand Prix van België is voor veel Nederlandse racefans het hoogtepunt van het jaar. Een grote stroom van liefhebbers trekt jaarlijks naar de Belgische Ardennen om het racefeest mee te maken.

Dit kan nu wel een extra oranje feest worden omdat Max Verstappen nu een reële kans maakt op een podium klassering of zelfs beter. Hij heeft een top auto (Red Bull Racing) tot zijn beschikking en hij heeft al eerder laten zien wat hij waard is!

Ga jij ook naar Spa-Francorchamps? Ik kan je het zeker aanraden. In dit artikel geef ik je wat handige tips uit eigen ervaring voor een geslaagd weekendje racegenot op Spa.

Het is niet meer dan een uurtje rijden vanaf Maastricht. Daarom is deze race de kans om Max Verstappen met eigen ogen aan het werk te zien. Let op, en dat is mijn eerste tip, maak van dat uurtje geen half uurtje. Bij dit soort weekenden zijn er veel snelheidscontroles.

De route: Vanaf Maastricht is het de E25 volgen, bij een drukke rotonde nar de E40/E42 richting Verviers, Verviers blijven volgen op de A27/E42 en de afslag naar het circuit komt op de borden te staan.

Formule 1 tickets goed verkrijgbaar via bookf1.com

gp tickets

Het is eenvoudig om aan formule 1 tickets te komen. Er zijn diverse (betrouwbare) formule 1 ticket office centers maar ik adviseer je bookf1.com.

Via bookf1.com krijg je op tijd je tickets binnen en ik heb goede ervaringen met dit bedrijf.
Verder (en dat is ook niet onbelangrijk) zijn ze zeker niet de duurste!
Koop nooit tickets via handelaren of andere onofficiële kanalen.

Er zijn diverse soorten tickets. Van de duurdere Gold tickets waarbij je een vooraf vastgestelde (vaak overdekt met zicht op een beeldscherm) tribuneplaats aanschaft tot de voordeligere Bronzen tickets met vrije (staan)plaats keuze.

Het beste plekje op het circuit

Als je een bronzen ticket kiest heeft dit wel het gevolg dat je het weekend vroeg moet opstaan voor de beste plek. Doordat er een vrije plaatskeuze is, staan er bezoekers s’morgens vroeg letterlijk voor het hek te wachten om het circuit op te komen met als doel het beste plekje op het circuit te bemachtigen.

Plaatsen reserveren is er niet bij, overnachten op het circuit is geen optie. Er loopt s’nachts bewaking met honden op het circuit. Dat lijkt me geen prettige wake-up-call.

Wat ik je kan aanraden is de vrijdag (eventueel zaterdag) te gebruiken om eens een ronde langs het circuit te lopen om te kijken wat jij de beste plek vindt. Dan kan je zaterdag maar zeker zondag daar meteen naar toe.

Wat zijn nu de beste plekjes langs de baan?

Ik zal een ronde op het circuit Spa-Francorchamps even kort beschrijven:

– De eerste krappe rechterbocht na start-finish is “La Source”. Dit is zeker een mooi en spectaculair punt. Hier staan veel (gold) tribunes. Er is hier minder, vrijwel geen, plek voor bronzen kaarthouders.

– Dan gaat de baan naar de mooiste bocht van de wereld: de snelle bochten combinatie slinger heuvelop: “De Eau Rouge”. Een waanzinnig punt. Hier zijn de duurste plaatsen. Helaas is hier geen plek vrijgemaakt voor bronzen kaarthouders.

– Bovenaan de heuvel is de Raidillon. Een mega snel punt en het begin van het rechte stuk dat “Kemmel Straight” heet. Hier is veel plaats voor bronzen kaarthouders. De Radillion is een mooi punt, helaas snel vol.

– Na het rechte stuk van Kemmel, komt het veld aan in “Les Combes”. Dit is een mooie bochtencombinatie waar veel inhaalpogingen kunnen worden verwacht. Ook hier staan tribunes maar deze sector is ook brons.

– Inmiddels zitten we op het hoogste punt van het circuit. Het hoogteverschil is zeer groot. De bochten “Rivage / Bruxelles en Speakers Corner” is een goed punt om vanaf het binnenterrein te bekijken. Dat is mijn “bronzen”tip. Hier staat ook een zilveren tribune.

– Iets bergafwaarts is de “Pouhon of Double Gauche”. Deze dubbele linkerbocht is een uitdaging voor iedere coureur. Hier is veel ruimte voor bronzen kaarthouders en is een populaire plek evenals de volgende bocht, “Fagnes” (die door de Belgen de “Pief-Paf” wordt genoemd.)

– Het volgende snelle stuk is “Stavelot en Blanchimont”. Hier is weinig plaats voor bronzen kaarthouders. Er staan daar ook geen tribunes.

– De laatste bocht voordat de auto’s terug komen naar start-finish is de “Bus Stop Chicane”. Vroeger leek deze bocht op een bus halte, nu is deze verlegd tot een enkele chicane maar nog steeds een mooi punt. Hier staan gold tribunes en er is beperkt ruimte voor bronzen kaarthouders, maar dit is een populaire plek, vroeg erbij zijn is van belang!

gp tickets

Wandelschoenen en stoeltje mee!

De oplettende lezer heeft het ongetwijfeld in de gaten, er moeten een hoop, op z’n zachtst gezegd, “glooiende” afstanden worden afgelegd langs het circuit.

De baan is, met ruim 7 kilometer, de langste van het seizoen en er is een hoop hoogteverschil. Om je te verplaatsen zul je veel moeten lopen.

Daarom is het zeer van belang om je wandelschoenen mee te nemen!

Voor de bronzen kaarthouders is het zeer handig om ook een stoeltje mee te nemen. Er zijn namelijk geen zitplaatsen in de vrije zone. Het zal overigens wel even lastig worden om op sommige plaatsen een vlak stukje te vinden om het stoeltje neer te kunnen zetten.

Parkeren

Voor het parkeren rond het circuit hebben veel boeren hun terrein beschikbaar gesteld als parkeerruimte. Tegen een financiële (contante) vergoeding mag je de auto op het terrein parkeren.

Overnachten

Het is zeer raadzaam om eventuele overnachtingen van te voren te regelen. Hotels en campings in de omgeving zijn al tijden van te voren uitverkocht. Iets verder weg zal er wel een kans van beschikbaarheid zijn. Veel Nederlandse fans kiezen ervoor om rond de grensstreek te overnachten. Nogmaals, vanaf de grens Nederland – België is het goed te rijden.

De Inwendige Mens

Er zijn genoeg catering standjes langs het circuit. Er is genoeg keuze.
Let wel de prijs ervoor is ook genoeg. Er moet een fors bedrag worden betaald voor een zakje Belgische frieten. Er zal een keuze moeten worden gemaakt tussen een goed gevulde koelbox of een goed gevulde portemonnee.

Het “Bijprogramma”

Ook het bijprogramma is zeker de moeite waard. In de GP2 en GP3 strijden de jonge coureurs met elkaar op het scherpst van de snede om het kampioenschap. Tijdens deze races gaat het er meestal flink aan toe. De GP2 en GP3 zijn de opstapklassen richting de formule 1.

Er wordt per weekend zelfs twee races per klasse verreden, de lange races op zaterdag en de sprintraces op zondag.
Al vele jaren is ook de Porsche Supercup onderdeel van het formule 1 weekend. In deze duurste en snelste merkencup wordt er fors gestreden om de ereplaatsen.

Het een absolute aanrader om naar Spa af te reizen om de formule 1 daar te gaan zien. Dichterbij komt het circus niet. Het circuit wordt niet voor niets het mooiste circuit van de wereld genoemd. Ook de coureurs komen er zeer graag. Het circuit is zeer uitdagend en staat regelmatig garant voor spectaculaire races.

Het zou een mooi oranje feest kunnen worden, daar in de Ardennen. Aan Max Verstappen zal het zeker niet liggen. We hebben al veel van hem gezien en hij zal er alles aan doen om wat moois te laten zien voor zijn thuispubliek!
Dit wil je als formule 1 liefhebber niet missen!

gp tickets

Comment Section

3 reacties op “Formule 1 reis naar Spa-Francorchamps


Door wil winkens op 24 april 2017

hoi ik ga in augustus 2017 en ben blij met je verhaal en informatie. ik heb bronzen kaarten en ga nog een parkeerplek bestellen voor de zaterdag en de zondag


Door Sanne op 25 juni 2018

Haay, super tips!
Wel 2 vraagjes, Beter parkeren bij een boer? Zo ja, welk adres?
Of gewoon op terrein Green?


Door Hugo op 13 augustus 2018

Probeer camping masta,…is 20 minuten lopen en redelijk rustig en gezellig ( en niet duur ) is een gelegenheidscamping (weiland) en er is zelfs stroom aanwezig

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: