Live een race bijwonen ? Gp tickets zijn hier verkrijgbaar
Toegang

Page content

article content

Nederland op de Banken!

gp tickets

Met de komst van Max Verstappen naar de formule 1 wakkerde het F1 vuurtje in Nederland “iets” aan. Er kwam wat zuurstof bij de waakvlam.

Dit werd een middelgrote brand toen er plots werd aangekondigd dat Max met onmiddellijke ingang naar de hoofdmacht van Red Bull Racing werd gepromoveerd.

Nederland was in vuur en vlam toen hij meteen zijn debuutrace voor het team in Spanje wist te winnen. Er waren plots een hoop formule 1 volgers, fans en kenners bij, zeker na de grand prix van Oostenrijk toen hij voor een tweede keer het podium mocht betreden en hiermee bewees dat het Spaanse succes niet eenmalig was.

De podiumbezoeken daarna werden bijna “gewoon”. We zitten bijna in het stadium dat “we” met minder eigenlijk niet helemaal tevreden meer zijn. Wat kan het hard gaan.

Max liet snel zien dat hij elke race een kanshebber is op het podium. De huidige Max-mania is de overtreffende trap van de Verstappen-mania van weleer.

Pappa Jos zo Trots als een Pauw

Zo trots als een pauw zien we pappa Jos Verstappen onder het podium staan als zoon Max wederom daarop mag plaatsnemen, en terecht. Wat Max teweeg brengt is formidabel.

Hij weet als geen ander wat dit in Nederland teweeg kan brengen. Hij heeft zelf ook al in die situatie gezeten. Pappa Jos was voor Max de eerste en enige Nederlandse formule 1 coureur die het formule 1 podium mocht beklimmen.

We gaan hiervoor terug naar 1994. Jos Verstappen reed bij Benetton. Hij was door teambaas Flavio Briatore in eerste instantie als testrijder naar het topteam gehaald. De bedoeling was dat de Duitse formule 3 kampioen eerst mocht testen en meekijken maar dat liep anders.

Meekijken werd direct meedoen omdat tweede rijder JJ Lehto geblesseerd was. Zo debuteerde de jonge Jos tijdens de openingsrace in Brazilië. Hij reed een sterke race, die helaas eindigde naast de baan met een behoorlijke crash (buiten zijn schuld), hij zag de wereld even op zijn kop.

Het was een spectaculair begin van een lastig seizoen. Als eerste rijder reed Michael Schumacher bij het team. De Duitser reed al een aantal jaar (vanaf 1991) in de formule 1 en was de Benetton-ster die het team de titel moest bezorgen.

Het gehele team was om hem heen samengesteld. De resultaten van Jos Verstappen werden vergeleken met de resultaten van Schumacher en om een beetje in de buurt van Schumacher te blijven deed de jonge Verstappen meer als zijn best.

De Harde weg naar Formule 1 Succes

Dat is natuurlijk best lastig voor een onervaren coureur die zijn weg in de formule 1 moet vinden. Het gevolg was dat Verstappen ook regelmatig naast de baan terecht kwam.

In Frankrijk kwam Jos ter hoogte van de pits tegen de muur terecht en maaide een hoop tv apparatuur aan gort. Indirect was Verstappen hiermee de grondlegger van de hogere (hekken) aan de pitsmuur.

Het dieptepunt kwam in Duitsland, waar Verstappen in de kwalificatie eerst met zijn eigen auto naast de baan kwam en later hetzelfde deed met de auto van Schumacher (van auto wisselen mocht toen nog, er was zelfs een reserve auto beschikbaar).

In het Benetton team gingen stemmen op om Verstappen te vervangen. Dat hadden ze eerder al gedaan met de eerder genoemde Lehto. Hij heeft een aantal races gereden in 1994 in plaats van Jos maar werd “niet fit genoeg” bevonden.

Toen kwam de beroemde pitsbrand van Hockenheim. Bij het tanken van Verstappens auto ging het volledig mis met een grote brand als gevolg. Achteraf bleek het team niet volledig vrijuit te gaan met de tankinstallatie in een poging om de benzine sneller in de auto te pompen.

Na de Brazilië crash en de “Frankrijk ramkraak” gingen er wederom Verstappen beelden de wereld over. In dit geval een paar hete beelden. Gelukkig kwamen Jos en zijn team er met redelijk lichte verwondingen van af.

In Nederland was de interesse voor formule 1 wel opgewekt. Die kleine Limburger die voet aan de wal probeert te krijgen bij dat topteam zorgt wel voor spectaculaire plaatjes.

De Verstappen kroeg in Montfort zat best vol bij elke race. Formule 1 stond op de Nederlandse kaart. We gingen op de banken, toen al, voor de formule 1.

De Eerste Nederlander op het Formule 1 Podium

Dankzij of ondanks, we weten het niet, na het optreden in Hockenheim, Mocht Verstappen ook de race in Hongarije rijden. Het zou het hoogtepunt van het seizoen worden.

Verstappen reed een sterke race, reed lang op de vierde plaats maar had het geluk dat de Mclaren van Martin Brundle in de laatste ronde stuk ging.

Doordat Jos in de slotfase van de race door leider Michael Schumacher voorbij gelaten werd, en zo weer in dezelfde ronde als de leider reed, profiteerde de Nederlander van de pech van Brundle.

Daar stond hij, op dat formule 1 podium, die dekselse kleine Nederlander met dat iets te grote racepak aan. De brede lach ging niet van zijn gezicht af. Hij was de eerste Nederlander die het podium mocht beklimmen.

Nederland ging uit zijn dak. Het was als een jongensboek, mooier als dit kon toch niet? (Jaren later zouden we beter weten.)

De volgende race in op Spa-Francorchamps hadden we hetzelfde Nederlandse succes, wederom een derde plaats voor Verstappen. Veel Nederlanders togen naar Spa om Verstappen met eigen ogen aan het werk te zien.

Verstappen reed een mooie race en eindigde als vierde. Dit werd laat in de avond omgezet naar een derde plaats na een late diskwalificatie van Schumacher, zijn bodemplaat bleek teveel afgesleten.

Een beker voor Jos maar helaas niet op het podium.

De Nederlandse fans hoorden het nieuws pas bij thuiskomst of op de radio in de urenlange file terug naar Nederland.
Fair of niet, Benetton koos ervoor om Jos te vervangen. Jos scoorde in 1994 tien punten uit tien races. Helaas bleek dat niet voldoende.

Bij de laatste twee races van het seizoen stond de naam van de meer ervaren Johnny Herbert op de zijkant van Benetton nummer 6. Hij zou ook in 1995 voor het team uitkomen en met succes. (zie hiervoor ons jaarverslag van 1995,).

Jos Verstappen probeerde de jaren erop via de kleinere teams (Simtek, Footwork, Tyrrell, Stewart, Honda, Arrows en Minardi) op wat meer formule 1 successen maar met beperkt budget en middelen was dit zeer lastig.

Max, de Debutant met Ervaring

Zijn ervaring in de formule 1 heeft wel een essentiële rol gespeeld in de carrière van zoon Max. Max maakt gebruik van de ervaring van zijn vader. Max kon als debutant gebruik maken van 107 races ervaring.

Jos mag met recht trots zijn op Max als hij zijn zoon weer op het podium ziet staan. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan dat succes en aan de Max-Mania die er in Nederland heerst.

Nederland staat weer op de banken net als toen, bij de grand prix van Hongarije 1994.

Max heeft Jos inmiddels in succes al ruim overtroffen, maar Jos is de eerste Nederlander op het formule 1 podium, en dat neemt niemand hem meer af!

gp tickets

Comment Section

0 reacties op “Nederland op de Banken!

Plaats een reactie


*


Klik gerust eens door onze categorieën heen: